Öntözőrendszer telepítés

Öntözőrendszer telepítés
Öntözőrendszer telepítés
  • Az automata öntözőrendszer bármikor képes öntözni. Hajnali vízkijuttatás esetén a növények számára a csapadék könnyebben hasznosul, kisebb a párolgási veszteség. Az esti öntözéssel ellentétben, a gyepünket, megóvhatjuk a kialakuló betegségektől. Növényei gyorsabban növekednek majd, könnyebben kifejtik díszítő értékeiket.
  • Távollét, nyaralás alkalmával se marad el kertünk öntözése. Egy minőségi pázsitfelület, igényesebb növények esetleges napi öntözését nem biztos, hogy érdemes a szomszédra rábízni.
  • Az öntözésre fordított időt akár másra is áldozhatja.
  • Az automata öntözőrendszer telepítés egyenletes vízkijuttatásának köszönhetően, víztakarékos megoldásnak mondható. Csak annyit öntöz, amennyi a növények számára az éppen elegendő. Az öntözésre fordított víz + csatornadíjat több mint a felére tudja csökkentheti.
  • Kútról, vagy ciszternáról való öntözés esetén akár minimálisra tudja csökkenteni az öntözési díjat.

  • Esőérzékelővel kombinálva nem kell tartania attól sem, hogy véletlenül esőben, vagy röviddel eső után még egyszer megöntözteti kertjét. A Solar Sync felügyelettel pedig még precízebb öntözést tesz lehetővé.
  • Áramkimaradást követően is működik. A vezérlőben lévő elem segít megjegyezni a memóriát és a pontos időt. Egyes típusok hálózati áram nélkül is eltudják indítani az öntözést.
  • Az öntözőrendszer szórófejei láthatatlanok maradnak. Csak az öntözés ideje alatt emelkednek ki a földből, így a fűnyíráskor sem kell kerülgetni őket.
  • Egy jól működő öntözőrendszer növeli ingatlanunk értékét.

Az automata öntözőrendszer tervezése

Öntözőrendszerek tervezésénél a következő adatokra van szükség: Tudnunk kell a rendelkezésre álló víz nyomását (bar) és mennyiségét (liter). Ezután tudjuk kiszámolni, hogy a kertben mennyi öntözőzóna, illetve hány darab mágnesszelep, kötőidom, cső, stb. szükséges.  Hálózati víznél a statikus víznyomás, és a vízóra típusa határozza meg a zónáinak számát.

Az automata öntözőrendszer alkatrésze

A dinamikus víznyomás – a csőben mozgó víznek a nyomása – mindig kisebb, mint a statikus nyomás. Ez a dinamikus nyomás fogja az öntözőrendszer szórófejeit kiemelni a földből és meghatározni, milyen messzire öntöz egy bizonyos szórófej. Nem mindegy, mennyi vizet szeretnénk a csövekben a zónák végéig eljuttatni. Minél hosszabb ez a távolság, minél vékonyabbak a KPE csövek, annál nagyobb lesz a nyomásveszteség. Így csak kevés szórófejet köthetünk ugyanarra a locsoló zónára. Ajánlatosabb nagyobb átmérőjű, kicsivel drágább KPE csővel szerelni. Így kisebb lesz a nyomásveszteség és több szórófejet is elbír öntözőrendszerünk egy-egy zónája.

Az öntözőrendszer zónáit mágnesszelep vezérli. Nyitja, és zárja a köröket, amit a vezérlőből beérkező kisfeszültségű, 24 V-os áram vezérel. A mágnesszelepek, és a vezérlőautomatika elektromos kábeleken keresztül kapcsolódik egymáshoz. Az automatikában állítjuk be az öntözési időt, a víz mennyiségét, az öntözendő napokat.

Az öntözőautomtikához csatlakozik szintén kábelen keresztül az esőérzékelő. Ez a kicsiny szerkezet érzékeli az időjárást. Ha esett az eső, akkor az esőérzékelő letiltja az automata öntözőrendszert, és vár a szárazabb időre.
Mikor ez bekövetkezik, küld egy jelet, amire újra elkezdődhet az öntözés. Létezik un. “időjárás – érzékelő” is, ami költségesebb ugyan, de pontosabb adatokat szolgáltat. A mágnesszelepeket un. szelepaknában kötjük össze a belefutó vízcsövekkel. Ez egy kb. 40×60 cm-es zöld, műanyag doboz, ami a talajba van beépítve. Ezért semmilyen akadályt nem jelent a gyep rendeltetésszerű használatakor.

Az automata öntözőrendszer szórófejek

Vannak nagy, un. “rotoros” szórófejek. Ezek a nagyobb gyepterületek öntözésére valók. Minél messzebbre kell ellocsoltatni, annál nagyobb nyomásra, és ezzel együtt nagyobb vízhozamra van szükségünk. A spray fejek, a kisebb területek, pl.: járdák melletti gyepek, ház és a szomszéd kerítése közötti kisebb fűcsíkok öntözését szolgálják. A mikroszórók a legképtelenebb, apró területeket tudják beöntözni, vagy sziklakertbe telepíthetőek. A csöpögtető cső, és csöpögtető gomba növényeink, pl.: tujasor, sövények, sziklakertek, cserjék, fák öntözésére, csöpögtetésére valók. Jó tudni: ahol nincsen elegendő hálózati víznyomás, ott nyomásfokozó szivattyú beépítésével küszöbölhető ki a probléma.